zamknij

Oświadczenie o zgodności bazy z obowiązującymi przepisami

Rozporządzenie z dnia 15 marca 2013r. wzbudziło wiele niepokoju i wątpliwości co do tego, jak powinny być zaprogramowane na kasie sprzedawane produkty i usługi.

W związku z mało precyzyjnie sfomułowanym przepisem wiele osób myślało, że musi zaprogramować każdy towar osobno. Po pewnym czasie ukazała się jednak oficjalna interpretacja Ministerstwa Finansów i od tego czasu wiadomo już, że nie ma potrzeby programować każdego towaru z osobna. Ważne jest to, aby sprzedawany towar był identyfikowalny ze względu na zastosowanie i stawkę VAT.

Nie można zatem stosować grup np. SERY, NABIAŁ, ART. METALOWE (nawiasem mówiąc nigdy nie było wolno stosować), lecz trzeba dokonać pewnego podziału bez stosowania opisów szczegółowych którymi mogą być np. smak czy pojemność jogurtu, gatunek sera czy długość blachowkręta. Prowidłowym sobosbem w opisanym przypadku będzie podział: SER ŻÓŁTY, SER BIAŁY, SER MOZARELLA, JOGURT, MASŁO, MARGARYNA, WKRĘT, ŚRUBA, NAKRĘTKA itd.

Aby uniknąć wątpliwości co do prawidłowości zaprogramowanej bazy danych i zminimalizować ryzyko związane z kontrolą skarbową, można złożyć do Urzędu Skarbowego oświadczenie. Treść tego oświadczenia powinna wyglądać mniej więcej tak: "Oświadczam, że załączona baza kodów PLU zaprogramowana na kasie o numerze uniaktowym XYZ 12345678, jest zgodna z Rozporzadzeniem Ministara Finansów z dnia 15.03.2013r." Należy załączyć wydrukowaną bazę kodów PLU.

Urząd Skarbowy w przypadku zakwestionowania owej bazy powinien odpowiedzieć w ciągu 30 dni. Braku odpowiedzi ze strony Urzędu domyślnie oznacza akceptację. Wówczas możemy posłużyć się tym pismem, pokazując go urzędnikowi przeprowadzającemu kontrolę.