Restauracja od kuchni
Otwieranie własnego punktu z gastronomią to z pewnością niezwykle ekscytująca przygoda. Wielu profesjonalnych kucharzy decyduje się na taki krok w przeświadczeniu, że mogą zaproponować swoim klientom pierwszorzędne dania. Kwestie urzędowe zwykle schodzą na dalszy plan, przez co nierzadko generują liczne kłopoty. Jak zatem wejść na rynek gastronomiczny w taki sposób, aby maksymalnie uprościć sobie wszystkie aspekty skarbowe i administracyjne? Pierwszy dylemat, z jakim trzeba się uporać zamyka się w próbie odpowiedzi na pytanie, czy lepszym pomysłem będzie kupno kasy fiskalnej, czy zainwestowanie w sprzedażowy program gastronomiczny. Obie propozycje znajdują zastosowanie w nieco innych sytuacjach i mają szansę wpisać się w innego rodzaju potrzeby, tak że nie ma tutaj mowy o opcji lepszej lub gorszej. Należy rozpatrzeć obie opcje w kontekście własnych planów i oczekiwań.
Kasa fiskalna – z czym to się je?
Na samym początku warto odpowiedzieć sobie na pytanie o specyfikę obu rozwiązań. Kasa fiskalna, profesjonalnie nazywana kasą rejestrującą jest elektronicznym urządzeniem wykorzystywanym do prowadzenia bieżącego zapisu obrotu oraz kwot objętych podatkiem. Urządzenia te działają bardzo podobnie, różnicuje je jedynie rozmiar, kształt, waga, żywotność baterii, sposób zasilania czy stopień trudności obsługi. Większość standardowych modeli można kupić w całkiem zbliżonych cenach do siebie. W tym momencie warto zwrócić uwagę na kasy fiskalne online, które niedługo będą obowiązywały w coraz większej liczbie działalności – również gastronomicznych. Zmiana w funkcjonowaniu takich kas nie jest w zasadzie w żaden sposób inwazyjna dla klientów, chociaż przyjrzenie się różnicom może wyjaśnić powód konieczności zmiany systemu fiskalnego. Współczesne kasy przechowują dane dotyczące transakcji albo w pamięci fiskalnej, albo na papierowych rolkach. Jak łatwo przypuszczać, ten drugi sposób wciąż jest bardzo popularny. Przedsiębiorcy mają obowiązek przechowywania takich rolek do pięciu lat i udostępniać je urzędnikom skarbowym. Dzięki wprowadzeniu metody online, informacje z paragonu trafią od razu do systemu resortu finansów. Wyeliminuje to konieczność przeprowadzania cyklicznych kontroli i mozolnego analizowania wielometrowych rolek. Istnieje wiele punktów handlowo-usługowych, w których można nabyć odpowiednią kasę, wiele z nich umieszczonych jest w Warszawie, chociaż w innych miastach również nie powinno być z tym problemu – w razie czego, zawsze pozostaje internet.
System gastronomiczny – na większy apetyt
Wielu restauratorów, właścicieli barów oraz kawiarni coraz częściej wybiera specjalny program gastronomiczny stosowany właśnie w ramach systemu fiskalnego. Co prawda nie jest to konieczne, jednak w przypadku większych lokali może znacznie ułatwić pracę. Podstawową zaletą polegania na takim oprogramowaniu jest właśnie usprawnienie obsługi restauracji. Chociażby dzięki możliwości otwierania rachunków, dzielenia ich, łączenia lub nawet grafice pokazującej zapełnienie stolików w pomieszczeniu. Zdecydowanie usprawnia to zarządzanie całym lokalem, ułatwia przepływ informacji pomiędzy kucharzami oraz kelnerami i zwiększy tempo analizowania i raportowania sprzedaży. Systemy gastronomiczne brzmią niemalże jak oprogramowanie, w które każdy lokal powinien się zaopatrzyć. Nie jest to oczywiście obligatoryjny zakup. Czasami kasa fiskalna w zupełności wystarczy – zwłaszcza w przypadku mniejszych kawiarni czy barów. Na końcu warto też wspomnieć o tym, że systemy te są dużo większą inwestycją przy samym początku rozwiania swojej działalności, są też znacznie droższe od kas fiskalnych, ale w ogólnym rozrachunku mogą się dużo bardziej opłacić. Zawsze warto podejmować decyzję mające na celu usprawnienie wydajności i efektywności pracy, a system gastronomiczny zdecydowanie się do tego przyczynia.